Religiøse spiseforskrifter i barnehagen. En kvalitativ undersøkelse om barnehagers strategier for tilpasning i møte med islamske spiseforskrifter

Authors

  • Else Marie Øvrebø ILP, UiT - Norges arktiske universitet
  • Bengt Ove Andreassen Universitetet i Tromsø
DOI: https://doi.org/10.7577/nbf.1736

Abstract

Artikkelen baserer seg på kvalitative forskningsintervjuer med styrere og pedagogiske ledere om hvordan barnehager imøtekommer muslimske foreldres ønsker om tilpasning til islamske spiseforskrifter. Resultatet viser at barnehagen baserer seg på to hovedstrategier i sin tilpasning – enten å servere mat som alle kan spise, eller ulike typer mat der muslimske barn kan spise ett av alternativene. Artikkelen drøfter strategiene barnehagen velger i forhold til samarbeid med foreldre og hvordan begrunnelser dels er pragmatiske og dels er pedagogisk forankret

This article is based on qualitative research interviews with staff in Norwegian kindergartens and has a particular focus on how kindergartens meet Muslim parents’ wish that the kindergartens adapts meals to Islam’s regulations on food. The result shows that the kindergarten’s strategies can be divided in two main strategies: Either to serve food that everyone can eat (also Muslim children), or to serve different types of food where Muslim children can eat one of the options. The article discusses strategies kindergartens choose in relation to cooperation with parents and how arguments are partly pragmatic and partly educational anchored.


Usage Statistics
Total downloads:
Download data is not yet available.

Author Biography

Bengt Ove Andreassen, Universitetet i Tromsø

Førsteamanuensis / Associate Professor

Institutt for lærerutdanning og pedagogikk / Department of Education

Full text

Published

2017-08-21

How to Cite

Øvrebø, E. M., & Andreassen, B. O. (2017). Religiøse spiseforskrifter i barnehagen. En kvalitativ undersøkelse om barnehagers strategier for tilpasning i møte med islamske spiseforskrifter. Nordisk barnehageforskning, 16. https://doi.org/10.7577/nbf.1736

Issue

Section

Articles

Keywords:

religiøse spiseforskrifter, islam, mangfold, mat, religious eating regulations, Islam, food, diversity